دنیای صفرویک

دنیای صفرویک

آرشیو مطالب
دنیای صفرویک

دنیای صفرویک

آرشیو مطالب

باورهاى نادرست در مورد امنیت تلفن هاى همراه

تلفن هاى همراه هوشمند تغییرات زیادى در زندگى ما به وجود آورده و بســیارى از امور دشــوار را برایمان آسان کرده اســت.

 امروزه براحتى مى توانیم از هر جا با خانواده و دوستان مان در تماس باشیم، در مناطق ناآشنا مسیر درست را بیابیم و به انبوهى از اطلاعات دسترســى داشته باشیم، اما این مزایا هزینه اى هم همراه دارد که به موضوع امنیت مربوط مى شود. 

  

بسیارى از کاربران نرم افزارها و شبکه هاى اجتماعى همراه بر این باورند که اطلاعات مبادله شده آنها کاملا محرمانه مى ماند، اما واقعیت آن اســت که در مسیر انتقال اطلاعات، عوامل مختلفى مى تواند موجب آشــکار شدن آن و نیز هویت ما شود. 4 متهم اصلى شــاید براى شــما هم این ســوال مطرح شــود کدام اطلاعات شما را بیشــتر در این مسیر آسیب پذیر مى کند؟


 چهار دسته اصلى از اطلاعات یعنى


 تاریخ، زمان، موقعیت جغرافیایــى و شــماره ســریال تلفن هوشــمند


 مهم ترین اطلاعاتى اســت که موجب از بین رفتن امنیت اطلاعات مبادله شــده مى شــود. 



این چهار دســته از اطلاعات را در اصطــلاح «متادیتا» (metadata) یا فایل هاى EXIP تلفن هوشــمند مى نامند. 

کافى است یک برنامه یا یک فرد به سه مورد از این چهار مورد دسترسى داشته باشد تا بتواند هویت شما را آشکار کند. تگ گذارى موقعیتى یکى از امکاناتى که بســیارى از شــبکه هاى اجتماعى در اختیــار کاربران قرار مى دهد، امکان تگ گذارى خودکار موقعیتى روى تصاویر ارســالى از سوى کاربر است. به این ترتیــب بدون این کــه خودتان نام مکان و شــهرى را که عکس در آن گرفته شده وارد کنید، نرم افزارى ویژه این کار را برایتان انجام مى دهد.



 این نرم افزار با اســتفاده از ویژگى مکان یابى تلفن هوشمند، این کار را به انجام مى رساند. بــه این ترتیــب موقعیــت شــما در پایــگاه داده این شبکه هاى اجتماعى ذخیره مى شود. به همین دلیل بسیارى از کارشناســان توصیه مى کنند گزینه شناســایى خودکار موقعیــت را در قســمت تنظیمات شــبکه هاى اجتماعى غیرفعال کنید. قوانین غیرشفاف شبکه هاى اجتماعى شــبکه هاى اجتماعى مى توانند به بسیارى از اطلاعات شخصى شما دسترسى داشته باشند و از آن استفاده کنند. 



هر بار که وارد یکى از این شــبکه هاى اجتماعى مى شوید، اطلاعاتــى از خود بر جــا مى گذارید کــه در صورت لزوم مى تواند براى شناسایى هویت شما و نیز تعیین فعالیت ها، علایق و اطلاعات دیگرى در مورد شما به کار برود. البتــه شــبکه هاى اجتماعى معمولا با بیــان این که از اطلاعــات خصوصى کاربــران فقط براى بهبــود کارکرد سیســتم هاى خــود اســتفاده مى کنند، ســعى در کاهش نگرانى هــاى آنها دارنــد. براى نمونه نرم افــزار معروف به اشــتراک گذارى آنلاین تصاویر یعنى اینستاگرام مى گوید از اطلاعات کاربــران به منظور بهبود، آزمودن و نیز پایش میزان کارایى خدماتش استفاده خواهد کرد. 


البته بســیارى از شــبکه هاى اجتماعى و شرکت هاى ارائه خدمات آنلاین ویژه تلفن همراه، برخلاف اینستاگرام، اهداف خود را این گونه به صورت مختصر و مشخص بیان نمى کنند. براى نمونه فایل متنى مربوط به شرایط استفاده از خدمات شــرکت آنلاین «پیپــل» 36275 واژه دارد که حتى از نمایشــنامه معروف شکســپیر یعنى «هملت» هم طولانى تر است! بسیارى از شبکه هاى اجتماعى دیگر نیز دست کمى از پیپل ندارند. به همین دلیل ســال گذشته، یکى از نهادهاى قانونگذارى در انگلســتان از شبکه هاى اجتماعى به دلیل طولانى و غیرشفاف بودن شرایطى که به خواننده اعلام مى کننــد، انتقاد کرد. از نظر این نهاد قانونگذارى، بسیارى از موادى که در شرایط اســتفاده از شــبکه هاى اجتماعى گنجانده شده، آن قدر فنى نوشــته شده که فقط یک وکیل کارکشته قادر به فهم همه جزئیات آن خواهد بود! هیچ چیز پنهان نیست همان طور که گفتیم، چهار عامل تاریخ، زمان، موقعیت جغرافیایى و شماره سریال گوشى مى تواند اطلاعاتى را در مورد هویت ما آشکار کند. با این حال شاید براى شما هم شــگفت آور باشــد که با بهره گیرى از این اطلاعات حتى مى توان وضع سلامت روانى کاربر را نیز تعیین کرد.




 بــراى نمونــه، چنــدى پیــش نرم افــزارى در یکى از دانشگاه هاى معروف ایالات متحده طراحى شد که مى تواند با در نظــر گرفتن تعداد تماس هاى یــک فرد و طول هر تماس، میزان استرس و افســردگى او را تعیین کند. هیچ بعید نیست در آینده نیز شاهد طراحى نرم افزارهایى مشابه باشیم که با بهره گیرى از متادیتا بتوانند بسیارى از اطلاعات فردى و خصوصى ما را آشکار کند. نرم افزارهاى جاسوسى هر قدر از شــبکه هاى اجتماعى و نرم افزارهاى آنلاین بیشترى روى گوشــى خود استفاده کنید، احتمال لو رفتن اطلاعات خصوصى تان نیز بیشتر مى شود. با این که شاید فکر کنید اطلاعات خصوصى شما به درد یک هکر نمى خورد، اما بد نیست بدانید نرم افزارهایى براى جاسوسى از گوشى طراحى شده که با استفاده از آن حتى اعضاى یک خانواده هم مى توانند از اطلاعات خصوصى یکدیگر سر در بیاورند. یکى از این نرم افزارها روى گوشــى هاى آیفون جیلبریک شده نصب مى شود. 



گفتنى است ساختار گوشى هاى آیفون به گونه اى اســت که امکان نصب نرم افزارهاى تائید نشده از سوی شرکت اپل روى آن وجود ندارد، اما این مورد درباره آیفون هاى جیلبریک شده صادق نیست. این نرم افزارهاى جاسوسى اطلاعاتى نظیر موقعیت جغرافیایى، تماس هاى تلفنى و نیز پیامک هاى ارسالى و دریافتى کاربر را زیر نظر مى گیرند. 


با این که سازندگان این نرم افزارها، محصول خود را به عنــوان نرم افزارى ویژه والدیــن براى مراقبت بهتر از فعالیت فرزندان عرضه مى کننــد، اما هیچ تضمینى وجود ندارد که از آن براى مقاصد دیگر استفاده نشود. مصیبت هاى تشخیص چهره یکى دیگر از تهدیدات پیش رو در استفاده از فناورى دیجیتال آنلاین، به نرم افزارهاى تشخیص چهره مربوط مى شــود. شبکه اجتماعى فیسبوک از نوعى برنامه به نام «دیپ فیــس» (DeepFace) براى تشــخیص چهره دوستان در تصاویر مختلف استفاده مى کند. همچنین دولت ایالات متحده سرمایه گذارى کلانى را براى طراحى و توسعه این دسته از نرم افزارها انجام داده است. همین مساله موجب نگرانى بسیارى از کارشناسان حوزه امنیت آنلاین شــده، زیرا شــاید این فناورى نیز به وسیله اى براى جاسوسى دولت آمریکا از کاربران اینترنت در سراسر جهان بدل شود. نرم افزارهایى براى امنیت بیشتر استفاده از شبکه هاى اجتماعى در هر صورت به معناى قراردادن برخى اطلاعات در اختیار این شــرکت ها خواهد بــود. با این حال ایــن وضع فرصتــى را در اختیار برخى شرکت هاى دانش بنیان کوچک تر قرار داده تا محصولاتى براى کاهش تهدیدهاى ناشــى از استفاده از این شبکه ها ارائه کنند. بــراى نمونه نرم افزارهایى طراحى شــده که مى تواند مسیرى متفاوت با مسیرى را که طى مى کنید براى گوگل ارســال کند و به این ترتیب موقعیت واقعى تان را مخفى نگه دارد. همچنین شاید در آینده شاهد ارائه نرم افزارهاى دیگرى باشیم که جلوى دسترسى شبکه هاى مختلف به اطلاعات دقیق کاربرى را بگیرند. 



بالاخره چه کار کنیم؟ 



خوشبختانه راه هاى زیادى براى به حداقل رساندن دسترسى دیگران به متادیتاى تلفن هوشمندمان وجود دارد. ســاده ترین راه این اســت که به قسمت تنظیمات تلفن بروید و دسترســى نرم افزارهاى مختلف به موقعیت مکانــى را تعییــن کنید. به طــور کلى بهتر اســت گزینه موقعیــت مکانى را به طــور کل غیرفعال کنیــد. البته در این صورت دیگر امکان اســتفاده از نقشه هاى آنلاین را نخواهید داشت. در شبکه هاى اجتماعى نیز باید تنظیمات را به گونه اى قــرار دهید که متــن یا تصاویر ارســالى فقط از ســوی دوستان قابل مشاهده باشــد. همچنین بهتر است گزینه تگ خودکار بر اساس موقعیت مکانى را نیز غیرفعال کنید. از همه مهم تر این که اگر مى خواهید عکس تان در نهایت به دســت نااهلان نیفتد، فکر ارســال آن به شــبکه هاى اجتماعى را از سرتان بیرون کنید.

نظرات 0 + ارسال نظر
برای نمایش آواتار خود در این وبلاگ در سایت Gravatar.com ثبت نام کنید. (راهنما)
ایمیل شما بعد از ثبت نمایش داده نخواهد شد