با توجه به این که این فناوری به سرعت در حال پیشرفت و گسترش است و روز به روز امکاناتبیشتریرادر اختیار عالقه مندان خود قرار می دهد، بد نیست که با طرز کار آن آشنا شویم.
قبل از آن الزم است که بگوییم، چاپ سه بعدی فرآیند ساخت اشیای جامد سه بعدی از یک مدل دیجیتال است که بیشتر کارشناسان اعتقاد دارند یک انقالب بزرگ در ساخت قطعات در کارخانههابه حساب می آید.
در این ابزار موتور پرینتر، رشته پالستیکی مانند یا همان ماده کامپوزیت را از داخل محفظه دستگاه برداشته و آن را با حرارت آب می کند. سپس عملکردی مشابه با دستگاه چرخ گوشت دارد وپلاستیک مایع شده را از سر لوله در نقاط معینی که با استفاده از محاسبات دقیق کامپیوتری تعری فشده اند، به قسمتهایی که باید شی مورد نظر ایجاد شود، می فرستد.
به صورت همزمان باارسال مواد روی هم انباشته شده، این مواد از حالت مایع خارج شده و سفت می شوند.
اگربخواهیم به صورت مرحله به مرحله توضیح دهیم باید گفت که برای ایجاد یک شی با استفادهاز پرینترهای سه بعدی در مرحله اول نیاز است که تصویر سه بعدی با استفاده از یک نرم افزارسه بعدی طراحی و آماده می شود.
در مرحله بعدی فایل تصویر مورد نظر که طراحی شده برایپرینتر ارسال می شود. در مرحله سوم هم پرینتر، الیههای مایع، پودر، کاغذ یا فلز را از لوله موجوددر ساختار خود به سطح ساخت فرستاده و مدل مورد نظر همزمان ایجاد و شکل گرفته میشود.بیشتر افرادی که به صورت تخصصی در این زمینه فعالیت کرده و از جزئیات پیشرفت پرینترهایسه بعدی اطالع دارند معتقدند که این پرینترها یک انقالب صنعتی به راه خواهند انداخت.
در حال حاضر کیفیت اشیای چاپ شده توسط پرینترهای سه بعدی و معضل مالکیت معنوی آنهامسائلی هستند که به سرعتگیرهایی برای پیشرفت این ابزار تبدیل شده اند اما بدون شک چاپسه بعدی میتواند انقالبی را در صنعت تولیدات کارخانهای، طراحی صنعتی و علم پزشکی ایجادکند. از نمونه های ایجاد شده در این راستا می توان به یک اسلحه کاری اشاره کرد که در ماه می۲0۱3 پرینت گرفته شده است یا سلول های بنیادی که برای تست داروها و ساخت مینیاتوریچیزهای مختلف استفاده می شود. همچنین تا به حال یک گوش مصنوعی هم با استفاده ازاین پرینترها چاپ شده است که می تواند سیگنال رادیویی را به انسان منتقل کرده و قدرت شنواییایجاد کند. شاید برای شما هم جالب باشد که بدانید در ساخت مفهومی پایگاه فضایی مستقردر ماه هم از فناوری چاپ سه بعدی استفاده شده است و برای این کار از خاک ماه بهعنوان مواد اولیه استفاده شده است. وقتی یک فناوری جدید پا به عرصه فناوری می گذارد، تمامیشرکت های بزرگ سعی می کنند که خود را با آن همگام ساخته و در توسعه و پیشرفت آننقشپر رنگی را داشته باشند.
مدیران آی تی فهمیده اند که پرینترهای سه بعدی بهسرعتدر حال نفوذ به صنایع مختلف هستند و همین موضوع باعث شده که به تولیدات جدیدی در اینزمینه دست بزنند. به عنوان نمونه شرکت مایکروسافت اعالم کرد که پشتیبانی بومی از پرینترهایسه بعدی را به API ویندوز 8.1 آورده است و نرم افزاری را به صورت اختصاصی برای این نوعپرینترها تولید کرده است. به گفته مایکروسافت این برنامه که 3D Builder نام دارد، برای تازه کارهاساخته شده است تا بتوانند ایده های خود را به سادگی عملی کنند. در بخشی از این برنامهکاتالوگی از طرح های پیش آماده قرار گرفته است تا کار با پرینترهای سه بعدی برای هر کسی ساده شود. ممکن است که تمامی کاربران با نرم افزارهای طراحی کد، آشنایی زیادی نداشتهباشند، این برنامه به کمک این دسته از کاربران خواهد آمد تا بتوانند اشیای مورد نظر خود راتنظیم و ترکیب کنند. البته کاربران حرفه ای که به ابزارها و نرم افزارهای پیشرفته طراحی تسلطدارند هم می توانند طرح های پیچیده خود را در نرم افزار وارد کرده و از آن به خوبی استفادهکنند. البته هنوز پرینترهای سه بعدی عمومیت پیدا نکرده اند و شما نمی توانید در هر مغازهای یکی از آن ها را پیدا کنید اما این روند سریع، مشخص کننده آینده درخشان صنعت چاپسه بعدی است. بدون شک در هر زمان که صحبت از پرینتر می شود اولین شرکتی که برند آن درذهن ما نقش می بندد شرکت HP است. این شرکت بزرگترین تولید کننده پرینتر در جهان است ونمی توان انتظار داشت که اچ پی هیچ عکس العملی را نسبت به پرینترهای سه بعدی از خود نشانندهد. تا به حال بیشتر افراد به این فکر بوده اند که پرینترهای سه بعدی چیزی در حد تحقیقاتعلمی یا آمال و آرزوهای افراد خیال باف هستند اما اکنون به حدی از پیشرفت نزدیک شده ایم که حرف از باز شدن پای این پرینترها به بازار مصرف خانگی به میان آمده است. در چنین شرایطیبزرگترین تولید کننده پرینتر در جهان نمی تواند بی خیال بماند و هیچ کار در این زمینه انجامندهد.
در همین راستا آقای مگ ویتمن، مدیر عامل شرکت اچ پی در کنفرانسی که به تازگی درتایلند برگزار شد، اعالم کرده است که شرکت HP هم از اواسط سال ۲0۱4 میالدی به بازارپرینترهای سه بعدی وارد خواهد شد.
او اظهار داشته که زمانی که نام اچ پی به میان می آیدبسیاری از افراد به یاد پرینترها، دستگاه های کپی و ماشین های اداری می افتند. گرچه ممکناست مفهوم پرینتر سه بعدی اساسا تفاوت بسیار زیادی با پرینترهای معمولی داشته باشد اماتشابه اسمی که بین این دو فناوری وجود دارد باعث می شود که شرکت اچ پی هم این موضوع رابسیار جدی گرفته و برای به دست آوردن بازار فروش گونه های جدید پرینترهای سه بعدیبرنامه ریزی ویژه ای داشته باشد. مدیر عامل HP در این باره می گوید ما در مورد پرینت سه بعدیهیجان بسیار زیادی داریم، شاید بتوان گفت که پرینت سه بعدی هنوز در دوره ای از تکامل خوداست که به آن دوران جنینی می گویند اما این یک فرصت بسیار استثنایی برای ماست و ما تمامتالش خود را می کنیم تا به خوبی روی این محصول تمرکز کرده و از اواسط سال ۲0۱4 محصوالتیرادر این راستا به جهان عرضه کنیم.
اچ پی هنوز جزئیات فعالیت های خود در این زمینهرا بروز نداده است و مدیران این شرکت سعی بر این دارند که تا حد امکان از برنامه هایی که دراین زمینه دارند، صحبتی به میان نیاورند. تنها چیزی که از سخنان مدیر عامل این شرکت می توان فهمید این است که تمرکز اصلی این شرکت در سالی که پیش رو دارد روی کاهش هزینه ها وافزایش سرعت چاپ در پرینترهای سه بعدی خواهد بود. مسلما با ورود شرکت هایی نظیر HP به عرصه تولید دستگاه های پرینتر سه بعدی، نگاه ها به این فناوری تغییر پیدا خواهد کرد و آن دسته ازافرادی که هنوز این صنعت را به رسمیت نشناخته اند، نگاه جدی تری به آن خواهند داشت.
با ایناقدام چهره تجاری تری به این مفهوم داده خواهد شد و همین موضوع باعث ایجاد یک عرصه رقابتیمیان شرکت های فعال در این عرصه خواهد شد. در نهایت االن می توانید تصور کنید که یک پرینتر سه بعدی شخصی ساز شده برای پرینت طرح های دور از دسترسی که در ذهن دارید، تاچندسال آینده می تواند در گوشه ای از اتاق شما باشد و تمامی رویاهای شما را به صورت سه بعدی برایتان چاپ کند.